Soul Searching #30: geluk

Geplaatst door

Hoi, en fijn dat je weer de tijd neemt om mee te lezen met mijn overpeinzingen. Vandaag is het onderwerp weer groot zeg: geluk. Deze kan regelrecht in het rijtje van ‘wie ben ik’ en ‘wat wil ik’. Ik schrijf er nu over, omdat ik recent moest denken aan een toevallige ontmoeting van een jaar of vijf geleden met een ex-collega op het station. Hij vroeg me: “Ben je gelukkig?”. Ik antwoordde bevestigend, maar eigen had ik volmondig ‘nee’ willen antwoorden.

En dat antwoord is toch eigenlijk vreemd. Ik heb een leven waar veel mensen voor zouden tekenen: een eigen huis, familie, vrienden, hobby’s, vrije tijd, en een vaste baan. Is dat dan niet genoeg?

Als ik bovenstaande paragraaf zo terug lees, dan ademt het stabiliteit en veiligheid. En ja, dat zijn inderdaad factoren waarbij ik me prettig voel. Maar ik mis iets in dat rijtje, en als ik er woorden bij zoek dan denk ik bijvoorbeeld aan: enthousiasme, drive, passie, energie, verwondering, snelheid, juichen.

Zonder dit heeft het leven weinig inhoud voor me. Laat ik het beter formuleren: ik heb bovenstaande nodig om zin aan mijn leven te geven. In een poging mijn gedachten te ordenen, zal ik weer eens proberen een rijtje met woorden te maken die samen een voor mij belangrijke rol in ‘geluk’ spelen.

Ik begin met een woord uit bovenstaand rijtje: verwondering. Af en toe wil ik graag iets tegenkomen waarbij ik me afvraag: “He, hoe kan dat?” of “He, hoe werkt dit?” of “Holy shit, wat gaaf!”. Misschien ken je dat gevoel wel, dat je de komende paar weken tegen iedereen gaat vertellen wat je nou weer tegengekomen bent. Als ik terug denk aan een recent voorbeeld, dan voelt het aan als een soort korte, heftige vorm van energie.

Het volgende woord dat in me opkomt is schoonheid. Waarschijnlijk kan ik hier het beste wat voorbeelden geven: piano muziek, de Italiaanse taal, een sloep in aanbouw met mooie lijnen en glimmend mahoniehout, een verliefd stelletje, en Boer zoekt Vrouw. Qua gevoel lijkt dit een wat dieper, krachtiger, en structurelere vorm van energie te zijn.

Photo by Pelle Asplund on Unsplash

Als derde zou ik verbinding willen noemen – met enige twijfel. Ik voel me namelijk vrijwel altijd een beetje een vreemde eend in de bijt, en dat gevoel neemt gestaag toe gedurende de jaren. Opvallend genoeg heb ik tegenwoordig wel steeds vaker gesprekken waar ik onwijs veel energie uit krijg, dus het is niet helemaal weg. In ieder geval wijst deze energie – en de leegte die ik voel bij het gebrek eraan, dat hier ergens iets belangrijks zit voor mij. Qua intensiteit voelt dit vaak hetzelfde als verwondering: kort en intens.

Als laatste komt trots aan bod. Deze is moeilijk onder woorden te brengen voor me, want ik ervaar het niet zo vaak. Ik heb bijvoorbeeld ooit een modelschip gebouwd waar ik erg trots op ben. Het gevoel dat daarmee gepaard gaat is ook weer diep en krachtig, en structureel van aard. Wat hier bijzonder aan is, is dat ik vrijwel nooit de behoefte voel om deze trots aan iemand te vertellen. Het is voldoende als ik het alleen beleef.

Zoals altijd heb ik het idee dat de woorden me tekort schieten om het concept van ‘geluk’ compleet recht te doen. Bovenstaand rijtje suggereert dat ‘geluk’ een vorm van blijdschap of energie is, maar dat probeer ik eigenlijk niet te zeggen. Ook als het leven even tegen zit, ik pech heb, of gewoon een rotdag heb, dan wil ik gelukkig kunnen zijn. Ik associeer ‘geluk’ eerder met kracht dan met blijdschap.

De keren in mijn leven dat ik denk geluk te hebben ervaren, lag dat ook veel dichter aan tegen ‘flow’ dan tegen ‘blijdschap’. Ik heb me bijvoorbeeld jarenlang ingezet voor de lokale avondvierdaagse, en ik voelde me daar echt fijn – zelfs als ik in de zeikregen fietsenrekken aan het slepen was, of met 4 uur slaap naar mijn werk moest.

Dus ja, ik ben wellicht nu niet gelukkig, maar het is ook niet alsof ik compleet ongelukkig ben. Ik ben tijdelijk verdwaald en van mijn pad af. Het is niet makkelijk, maar ook niet het einde van de wereld. To be continued, dus ..

Dank voor het lezen weer, beste lezer!